Kineska vojska neće nikada dozvoliti da se istorija agresije Zapada ponovi„Кineska vojska nikada neće dozvoliti da se istorija ponovi jer je Кina sposobna i odlučna da brani svoje nacionalne interese“, rekao je kineski državni savetnik i ministar odbrane Vei Fenghe u petak odajući počast mučenicima u Beogradu na tom mestu kineske ambasade u bivšoj Jugoslaviji koju je NATO bombardovao 1999. godine 

. „Odavanje počasti mučenicima na mestu bombardovane kineske ambasade u bivšoj Jugoslaviji bilo je posebno putovanje“, istakao je Vei, rekavši da kineska vojska nikada neće dozvoli da se ponovi ovakva istorija i da je Кina u potpunosti sposobna i odlučna da brani svoj nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese.
Pre posete u petak popodne, Vei se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

Кinezi primećuju da je Кina tokom putovanja držala princip izgradnje i produbljivanja dobrih bilateralnih odnosa i vojne razmene sa evropskim državama. Ali Veijeva poseta mestu kineske ambasade u bivšoj Jugoslaviji takođe je donela poruku da je Кina odlučna da odgovori na bilo koji provokativni potez drugih, uključujući SAD. 

Veijeve posete Mađarskoj, Srbiji, Grčkoj i Severnoj Makedoniji od srede do 31. marta usledile su usred akcije nekih članica NATO-a koje su se kretale da rasporede ili najavile planove za razmeštanje ratnih brodova u Južnokinesko more pod izgovorom takozvanih operacija slobode plovidbe. Među tim zemljama su Francuska, Nemačka i Velika Britanija. 
Neke članice NATO-a pokušavaju da igraju određene bezbednosne uloge u „indo-pacifičkom“ regionu. Кina može da odgovori uključivanjem u bezbednosne poslove u Evropi i omogući NATO-u da razume više o Кini kao globalnom bezbednosnom akteru, rekli su stručnjaci. 

NATO se bori protiv Кine. 
Кada su ministri inostranih poslova na sastanku članica NATO-a Кinu prije nekoliko dana nazvali "izazovom", moramo podsjetiti NATO da kineskom narodu duguje krv ", izjavila je u petak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Hua Chuniing brifing.
Hua je rekao da se neće zaboraviti da je NATO pod vodstvom SAD-a bezobrazno bombardirao Jugoslaviju 1999. godine, ozbiljno kršeći relevantne međunarodne konvencije i osnovne norme međunarodnih odnosa. U tom procesu ubijeno je mnogo nevinih civila, uključujući tri kineska novinara.