Fenomenalno! Ruska jogurt - vakcina protiv korona virusa!



Кao šef Odeljenja za molekularnu mikrobiologiju na Institutu za eksperimentalnu medicinu u Petrogradu, Aleksandar Suvorov već godinama radi na razvoju oralne vakcine zasnovane na mlečnim proizvodima. Njegov tim istraživača razvio je prototipe vakcina protiv meningitisa, gripe i streptokoka. Zašto ne prilagoditi model i za COVID-19?

Osnovana 1888. godine, ustanova je najstariji naučno-istraživački institut u Rusiji. Pionir u borbi protiv zaraznih bolesti i razvoju vakcina. Institut je ostario, ali nije izgubio svoj prestiž. Ruski naučnici tamo nastavljaju da inoviraju, ali često u senci i sa ograničenim finansijskim mogućnostima.
Treba reći da je i ovde 1897. godine Ivan Pavlov sa svojim psom razvio čuvenu teoriju uslovljavanja i pljuvačke. Na ulazu, neposredno ispred statue postavljene u znak sećanja na slavnog psa, profesor Suvorov nas je dočekao pre nego što nas je doveo do svoje laboratorije gde se pravi jogurt.

- Evo ga! , kaže Aleksandar Suvorov, otvarajući vrata frižidera, u kome se čuva nekoliko boca onoga što liči na kefir.
- Hoćete mi reći da je ta tečnost zapravo vakcina protiv COVID-a? 
- Da, to je vakcina protiv COVID-a, ponosno odgovara naučnik, dodajući: to je jednostavno mleko fermentisano mikrobima koronavirusa.

Poprilično jednostavno?
Naša početna ideja bila je da koristimo ovu genetsku mašineriju mlečnih bakterija kao platformu ili kao vektor za uvođenje gena bilo koje vrste patogena, uključujući gen za koronavirus, u telo.
Zapravo, njegovom timu su trebale nedelje da replicira proteine gena COVID-19 koji su im bili potrebni pre nego što ih je predstavio mlečnim bakterijama.
Napravili smo modeliranje i sintezu, a zatim Bingo! imali smo formulu koja nam je trebala , rekao je.
Rezultat: jogurt protiv COVID-a koji se proguta u jednom gutljaju i pokazuje se veoma obećavajući, kako pokazuju rezultati preliminarnih testova na stotinama životinja.

Testovi su nedvosmisleno pokazali da su zamorčići razvili antitela, ne samo u krvi, nego naročito u sluzokoži koja postavlja respiratorni i probavni sistem. Tačno tamo gde se razvija COVID-19 pre nego što napadne ostatak ljudskog tela!
To je glavna prednost, kaže profesor Suvorov, jer stvara imunitet na ulaznim tačkama infekcije u nosne šupljine, grlo i tanko crevo.
A da ne pominjemo da je odgovor imunog sistema creva mnogostruko moćniji od onog povezanog sa intramuskularnom inekcijom.
Oralna vakcina u obliku jogurta takođe ima zaslugu što je praktična i oslobađa hiljade zdravstvenih radnika mobilisanih tradicionalnim kampanjama vakcinacije.

- Motiviše, uzbudljivo je i ohrabruje , kaže istraživač Anna Tsapieva, koja radi sa profesorom Suvorovim.
Uverena je u efikasnost vakcine koju su ona i većina njenih kolega već popile u kliničkom ispitivanju.
Ona se sada raduje proširenju istraživanja prema protokolima na snazi za odobravanje vakcina.
- Potrebna su nam klinička ispitivanja. Ali kao što znate, ovo istraživanje je veoma skupo!
- Kako objasniti da zemlja poput Rusije, koja je razvila i odobrila svoju vakcinu Sputnik za nekoliko nedelja, nema sredstava da finansira potragu za jogurtom?
- U Rusiji život nije fer, odgovara istraživač, svuda je isto. Vlade daju prednost velikim laboratorijama i velikim farmaceutskim proizvodima. Frustrira, ali svi smo motivisani da konačno dokažemo da smo u pravu!

Što pandemija više napreduje, to je veće interesovanje za vakcinu na bazi jogurta raste u Rusiji. Aleksandar Suvorov procenjuje da bi u roku od tri meseca vakcina mogla biti odobrena.
- Sledeći veliki korak biće prelazak na velika klinička ispitivanja, kaže on. Procenjuje da bi u roku od tri ili četiri meseca mogla biti odobrena njegova vakcina.
Već se zamišlja na javnom trgu kako deli boce jogurta za sve vrste bolesti, a ne samo za COVID.
Glasno se smeje i oči mu blistaju dok prepričava scenu, ali nije mogao biti ozbiljniji.

- Naravno da sam ozbiljan! Vakcine napravljene od mlečnih proizvoda imaju sjajnu budućnost! Videćete!